Si sa va spun cate ceva despre split toning, ca poate sunteti curiosi. Split toning-ul se realizeaza prin Adobe Camera Raw (si ar fi bine sa va upgradati la versiunea cea mai noua, 4.3.1, ca are niste chestii noi). Prima data procesati poza cum vreti voi (white balance, expunere, contrast, etc.), dupa care treceti la al patrulea tab de sub histograma (HSL/Grayscale) si bifati casuta de grayscale. De obicei, setarea automata care v-o face Photoshop este cam gri. Jucati-va cu sliderele alea de culori pana cand sunteti multumiti (asigurati-va ca poza are si alb si negru - chiar si dupa ce ati convertit-o in grayscale puteti sa va duceti inapoi la primul tab si sa va jucati cu expunerea, recovery, fill light, blacks, etc.).
Dupa ce ati terminat cu convertirea in alb-negru, sariti un tab mai departe la split toning. Aici va puteti alege doua culori, una pentru highlights si una pentru umbre. Ce am observat eu ca merg foarte bine sunt galbenele si albastrele (si nu neaparat impreuna). Restul de culori sunt cam tipatoare. Poate portocaliu ar mai merge, cred. Intre cele doua parti de Highlights si Shadows aveti un slider chemat Balance. Asta distribuie raportul intre cele doua culori - daca vrei culoarea de highlights sa fie dominanta, muti sliderul spre un numar pozitiv. Daca vrei culoarea de umbre sa fie dominanta, il muti invers. In orice caz, cam atat e cu split toningul. Experimentati cu el si vedeti ce va iese. Cred ca ar fi foarte bun pentru sepia si alte minuni (culoarea de sepia e in jurul lui 42, apropos).marți, 19 februarie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
7 comentarii:
la prima poza m-as fi jucat cu timpul de expunere ca sa iasa o pasta de nori si apa...stiu ca e un "cliseu" dar e general valabil si interesant de experimentat.
vezi pozele lui Paulian Prajitura (foaaaarte tari!).
frumoase primele 2 ;)
multumesc de comentarii. la prima poza nu prea as fi putut sa am un timp de expunere mai lung. deja eram la limita cu expunerea. mi-ar fi trebuit un filtru ND de cel putin 2-3 trepte linistit ca sa am un cer laptos.
preferata mea e ultima, din pacate. imi pare rau ca nu-ti place, julliano :(
Nice... si multumim pentru indicatii. :)
mie tocmai ultima imi place cel mai mult
Mie prima mi se pare cea mai reusita. Si ultima e ok dar prima parca e completa, mai dinamica. Dupa parerea mea, vina e a cerului supraexpus (in cazul ultimei poze)a.i. apare cam mult alb. Oricum bun experiment
In ultimele doua poze era ceata, cerul nu este supraexpus. Singurul cer care este supraexpus este in prima poza, de fapt, unde am spart culorile de rasarit in dreapta jos, pentru ca erau foarte puternice si nu puteam sa fac o expunere normala altfel.
Dinamica nu e nici una din ele. Prima e poate doar mai dramatica.
In orice caz, mersi de comentariu :)
Trimiteți un comentariu